Thursday, October 05, 2006

Almanya'da gurbetçileri hangi film kızdırdı.

Almanya’da yaşayan yönetmen Züli Aladağ’ın Wut (Öfke) adlı televizyon filmi, yabancı düşmanlığını körüklediği gerekçesiyle eleştirilere hedef oldu. Filmin yol açtığı tartışmalar nedeniyle, Alman ARD kanalı, Öfke’nin yayın tarihi ve saatini değiştirdi.

Filmin yönetemi Züli Aladağ ise suçlamaları reddetti. Öfke, artık çocukluktan çıkmaya başlayan Berlinli Türk gençlerin çakı-parmak oyunuyla açılıyor. Sol el masanın üzerine konduktan sonra sağ eldeki çakı, hızla sol elin parmaklarının arasına batırılıyor. Çakıyı eline batıran hem iddiayı hem de 25 Euro’yu kaybediyor. O öfkeli gençlerden birini de uyuşturucu satan, hırsızlık yapan, önüne geleni döven Can isimli Türk genci canlandırıyor. Filmde problemli Türk genci Can’ın şiddetine maruz kalanlardan biri de varlıklı bir Alman ailesinin oğlu Felix. Felix, Can’ın zıt karakteri. Çello dersleri alıyor. Schubert seviyor. Babasıyla birlikte vakit geçiriyor. Can kendi sahip olmadığı şeylere sahip olan Felix’e öfke duyuyor. Felix’in liberal bir profesör olan babası Simon, oğlunun sürekli dövüldüğünü fark edince, önce Can ile iletişim kurmaya çalışıyor. Ancak bu girişimi ters tepince, Simon’un da yabancılara bakışı, tıpkı oğlu Felix’inki gibi değişiyor. "Baba, neden bunları ülkemize soktunuz ?" diye soruyor babasına Felix. Simon ise "Onları biz getirdik, şimdi köklerinden koptular. Nereye ait olduklarını bilmiyorlar" diye cevap veriyor. Ve de filme yönelik eleştiriler tam da bu noktada odaklanıyor.

FİLMDEN SONRA TÜRKLER TARTIŞILDI

ARD’de filmin yayını bittikten sonra 1 saat süreyle davet edilen konular Türkler’in durumunu tartıştı. Öfke filmi ile "kötü bir Türk imajı yaratmakla suçlanan Can’ı canlandıran oyuncu 19 yaşındaki Oktay Özdemir, filmin bu yönüyle yabancılara karşı olan önyargıları körükleyebileceğini, Almanların filmdeki Türkler’i görünce, bütün Türkler’in böyle olduğunu düşünebileceğini söyledi. Filminin yabancılara yönelik önyargıları körüklediği eleştirisine karşı çıkan yönetmen Züli Aladağ, "Bu Almanya’da yaşayan 2.6 milyon Türk üzerine bir film değil. Büyük şehirlerde gençlerin problemlerini tanıyanlar bu problemleri biliyor. Yabancı karşıtları bunu zaten yabancılara karşı kullanıyor" dedi. Züli Aladağ, "Televizyon kanallarında radikal konulardan bir korku var. Ama bence bu risk degil, televizyonun radikal olması gerekiyor" diye devam etti.

No comments: