Thursday, October 12, 2006

Fransa'ya öfke!

Fransa Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımını reddedenlerin cezalandırılmasına ilişkin teklifi kabul etmesi iş dünyasında sert tepkilere neden oldu. Birçok oda, üyelerini ve vatandaşları Fransız mallarını boykota çağırırken bayrak yakma ve aşırı tepkilerden uzak durulması uyarısı yaptı. İşte ticaret ve sanayi odaları ile derneklerden gelen tepkilerin bazıları:.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:
'Biz değil onlar kaybeder'


Nihai karar değil, Senato'dan geçmesi ve Cumhurbaşkanı'nın onaylanması gerek. Bizim yapmış olduğumuz temaslarda bunun Senato'nun gündemine gelmeyeceği noktasında herkesin açık beyanı oldu. Zaten aydınlığın sonu da karanlık. Karanlığa doğru tekrar dönüşü başlar. Biz kaybetmeyiz onlar kaybeder. Kamu ihalelerinde gerek nükleer santral ve savunma ihalelerinde gerek toplu taşımayla ilgili yapılacak işlerde kamu kendi rolünü daha iyi oynasaydı, bu yasa Fransa'nın menfaatine olmadığı ve dünyaarenasında kendi geleceğini kararttığı görebilirdi. Türkiye'nin gelecek dönemdeki ihalelerde Fransız firmaları -ki bu firmaların çoğunluğu kamu firmasıdır- bunların nükleer santralle ilgilenen firmalar gibi bir çok firmaların hepsi kamu ağırlıklı. Bunları da düşünmek, düşünmemek gayet doğal. Tekrar söylüyorum biz değil onlar kaybeder.

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı:
Fransa büyük hata yaptı


FRANSA Parlamentosu tasarıyı kabul ederek, Avrupalılık ruhuna son derece aykırı, üye ve aday ülkelerden gerçekleştirmesi beklenen demokratikleşme taleplerine tamamen zıt biradım attı. Fransa-Türkiye ilişkilerinde güçlüklere kapı açacak çok büyük bir hata yapıldı. Bugün, Fransa'ya verilecek en doğru yanıt, AB ile üyelik müzakereleri yürüten bir ülkeye yakışacak şekilde, siyasi reformlara hız vererek, rotamızdan sapmadan ilerlemek olacak.

Başkanı Murat Yalçıntaş:
Talihsiz bir sonuç İTO
TALİHSİZ bir sonuç. Türk iş dünyasının Fransız ürünlerini boykot etmesi akılcı bir yaklaşım değil. Önümüzdeki günlerde Türkiye'deki tüm Fransız şirketler ve eğitim kurumlarıyla toplantı yapacağız. Türkiye'nin tavrını kendilerineanlatacağız. Umarız Hükümette bu konuda üzerine düşeni yapar. Yasa, hem Türkiye- Fransa, hem de Türkiye-AB arasındaki ilişkileri zedeleyecek. Bu iş tarihçilere bırakılmalıydı. Türkiye büyük bir devlettir. Bize yakışan tepkileri vermeliyiz.

ASO Başkanı Zafer Çağlayan:
İhalelere almayalım
PARLAMENTONUN önünde Türkçe ve Fransızca olarak 'Ermeni soykırımı yoktur' diyerek sembolik tepkimizi ortaya koyduk. Türkiye'de 277 Fransız sermayeli firma var, bunlar 2 milyar dolar sermaye getirdi. Bu Fransız şirketler artık bizim. Bu nedenle yollara yoğurtlardöküp, kravat, mendil yakmak bizi küçültür. Yapılacak şey hükümetin öncelikle Fransızlar'a vize uygulamasını başlatmak ve başta enerji olmak üzere ihalelere Fransızları almamak.

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz:
Her hafta bir mala boykot
HER hafta bir Fransız markasını kamuoyuna ilan edeceğiz ve boykot listesinin sayısını bu şekilde artırarak çoğaltacağız. Ancak boykot iki ucu keskin bir kılıç. Bir taraftan boykot ettiğimiz ülkeyi cezalandırırken diğer taraftan mal ve hizmetlerini ülkede satan yerli girişimciyede zarar verebiliriz. Bu kaygıları gözeterek ve ayrıca konuyu sürekli gündemde tutabilmek amacıyla her hafta bir Fransız markasını kamuoyuna ilan edeceğiz. İlk marka yarın (bugün)...

TESK Başkanı Derviş Günday:
Mallar raftan insin
'İNKÂR Yasası'nın Fransa Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından Birlik ve Federasyonlara bir genelge gönderildi. Genelgede, "yanlış, haksız" sözleriyle nitelediği karara karşı esnaf ve sanatkarların tepki göstermesi gerektiğini vurgulandı. En önemlisi yasanın kabul edildiği gün 'Ermeni Soykırımı gerçektir' diyen birTürk yazara Nobel ödülü verilmesi. Hazırlanan genelgeyle Fransız malları raftan indirmesi çağrısı yapıldı.

Ziraatçılar Der. Başkanı İbrahim Yetkin
GB'den de çıkılmalı
TÜRKİYE en kısa zamanda Gümrük Birliği'nden (GB) ayrılması gerek. Türkiye, GB'ye katılmış olmaktan ötürü bugüne kadar uğradığı zarar, resmi rakamlara göre en az 70 milyar dolar. Türkiye işlenmiş tarım ürünlerinde ihracatçı ülke konumunda olmasına karşın, GB'nin yol açtığı dezavantajlar nedeniyle AB ile olan ticaretinde ithalatçı ülke durumunda. Böylece gereksizyere atılmış, en çok da Fransa'nın işine yarayan bir adım geri alınacak.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş:
166 odaya mektup
FRANSA'DAKİ 166 ticaret ve sanayi odası başkanına teklifin yasalaşması halinde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin olumsuz etkileneceği yönünde mektup yazdık. Mektupta, tasarının siyasi ve ticari ilişkilere büyük zarar vereceği uyarısı yapıldı. Türkiye'nin AB'ye üye olmasıyla daha da gelişeceğine inanılan ekonomik ve ticari ilişkilerin önüne siyasi engellerin konması her iki ülkenin de çıkarlarına ters düşecek.

No comments: